Owocowe lato

25/06/2021

Przydomowe ogródki już są pełne zdrowych owoców i warzyw, a jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Dary lata można wykorzystać na wiele sposobów, dzięki czemu sprawią jeszcze więcej radości nam i naszym dzieciom. Prezentujemy kilka pomysłów na użycie czerwcowych owoców w zupełnie nowy, zaskakujący, ale i przydatny sposób.

Czerwiec to miesiąc pełen owocowych pyszności, dlatego warto z tego skorzystać i wprowadzić te smakołyki do swojej diety, np. jako główne składniki swoich potraw, ale nie tylko! Truskawki, czereśnie, porzeczki, poziomki – można je wykorzystać na wiele sposobów! Idealnie sprawdzają się w zabiegach pielęgnacyjnych ciała, jak również zapewnią dobrą edukacyjną zabawę dla naszych pociech. Spróbujcie sami!

Cały czerwiec na talerzu
Najłatwiejszym i najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie czerwcowych owoców jest oczywiście zrobienie z nich smakowite potraw. Możecie na przykład upiec focaccię z truskawkami i cebulą. To danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i na obiad. Do przygotowania będą Wam potrzebne: drożdże, woda, miód, oliwa, mąka pszenna, sól, czerwona cebula, ocet i truskawki. Wymieszajcie 35 g drożdży z jedną łyżeczką miodu i szklanką ciepłej wody, a następnie poczekajcie, aż drożdże urosną. Następnie do całości wlejcie około 60 ml oliwy. W osobnym garnuszku połączcie 310 gr maki z łyżeczką soli i dodajcie do tego drożdżową mieszankę, a następnie zgniatajcie całość, aż uformuje się masa na ciasto, i odstawcie na chwilę, żeby urosło. Po tym czasie natłuśćcie blachę i wyłóżcie na nią mieszankę. Natomiast cebulę wrzućcie na patelnię z rozgrzaną oliwą, a kiedy zbrązowieje, wymieszajcie ją z octem i miodem. Po ostygnięciu ułóżcie ją na cieście razem z truskawkami. Możecie dodać też listki melisy. Całość lekko skropcie oliwą, oprószcie solą i pieczcie 20 minut w temperaturze 230 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, spotkanie ze znajomymi, a nawet grilla.

Słodkie SPA w domu
Owoce idealnie sprawdzają się też w zabiegach pielęgnacyjnych ciała i właśnie dlatego producenci kosmetyków tak często używają ich w składach swoich produktów. Truskawki mogą dostarczyć wielu cennych witamin skórze naszej twarzy, a nawet włosom. Dlaczego? Zawierają w sobie m.in. złuszczający i idealnie sprawdzający się w przypadku trądziku kwas salicylowy, rozjaśniającą i nadającą blasku witaminę C oraz przeciwutleniacze i witaminę A, które opóźniają proces starzenia się. Taka maseczka doskonale też odżywi, dotleni komórki i przywróci właściwe PH skóry. Korzyści jest tak dużo, że musicie skorzystać z tej czerwcowej okazji i koniecznie wypróbować maseczki z tymi owocami we własnym domu! Do przygotowania ich, oczywiście oprócz truskawek, będziecie potrzebowali też cytryny. Miksturę z tym składnikiem można użyć do rozjaśnienia oraz ożywienia cery – nałóżcie ją też na włosy, a wtedy maseczka nada im blasku, miękkości i pomoże w walce z łupieżem. Przygotowane produkty wymieszajcie, nałóżcie na twarz lub włosy i pozostawcie je tam na kilkanaście minut. Efekty pozytywnie Was zaskoczą!

Letnie przyjęcie ze smakiem
Owoce mogą także grać główną rolę podczas niezapomnianych zabaw dla dzieci. Wakacyjne miesiące są idealne na wspólne zajęcia na zewnątrz z maluchami, a zdrowe słodkości to świetny temat przewodni. Możecie urządzić specjalne przyjęcie, wprowadzając na nie owocowe akcenty, np. truskawek – zaczynając od dekoracji i strojów, przez przekąski i desery, po zabawy integracyjne. Pomyślcie o zaproszeniach z motywem tego czerwonego, słodkiego owocu, stwórzcie girlandę z tym motywem, przygotujcie proste dania, jak babeczki, kompot i sałatki. Maluchy na pewno na długo nie zapomną tego wydarzenia! Koniecznie pomyślcie też o słodkich zabawach, do których wykorzystacie oczywiście owoce. Najlepiej, aby wśród zajęć znalazły się też te edukacyjne. Przykładem może być eksperyment z pękaniem. Aby go przeprowadzić, wystarczy przygotować czereśnie, rabarbar, woreczek foliowy i miskę z wodą. Jeden kawałek rabarbaru włóżcie luzem do miski z wodą, a drugi schowajcie do woreczka. Pod koniec przyjęcia porównajcie je ze sobą. Rabarbar wyjęty z wody powinien być na końcach popękany i zwinięty, co jest efektem wchłaniania wody, bo skórka wchłania jej więcej niż miąższ. To samo zjawisko można zaobserwować w przypadku czereśni i wielu innych owoców, np. wiśni, śliwek i agrestu. W ten sposób możecie pokazać dzieciom, w jaki sposób pękają owoce i zapewnić im ciekawą, edukacyjną rozrywkę. Miłej zabawy!