Samo dobro z niewielu składników

29/09/2020

Tylko w 4. edycji programu „Od uprawy do potrawy” wzięło udział 7000 dzieci, które przez cały rok szkolny poznawały tajniki zdrowego odżywiania i niemarnowania. Podczas tegorocznej, 5. edycji dzieci z całej Polski znów dowiedzą się, jak ograniczyć zużycie plastiku w domu, w kreatywny sposób można wykorzystać fusy z kawy czy też dlaczego zrobienie grzanki może mieć dobry wpływ na środowisko. My dziś podpowiadamy, jak w sprytny sposób można zrobić obiad z wykorzystaniem resztek!

W książeczce edukacyjnej „Od uprawy do potrawy” znajdują się przepisy na proste śniadanie, obiad, przekąskę i kolację z wykorzystaniem produktów, które można znaleźć w każdej lodówce i spiżarce. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu i spokojnie można je zrobić razem z dziećmi. Zachęcamy Was do przygotowania np. smacznego obiadu – kaszotto ze szpinakiem i pieczoną papryką w roli głównej. Brzmi pysznie, prawda? 😉

Przygotowując to danie możecie się także przysłużyć planecie i dołączyć do naszej misji niemarnowania żywności. Jak wiecie, chcemy, żeby żadna żywność nadająca się do spożycia nie była w Tesco wyrzucana. Również i Wy w domu możecie bardzo dużo zrobić w tej kwestii! Dołączycie do nas? 😉