Skarb ze spichlerza

02/06/2020

K

Czy wyobrażacie sobie życie bez mąki? Przecież bez niej nie dałoby się zrobić chleba, bułek, zakwasu do żurku, ciasta, makaronu, pizzy, pierogów czy naleśników! Wiecie skąd pochodzi mąka i jak się ją produkuje? W ramach programu „Od uprawy do potrawy” przedstawiamy kolejną ciekawostkę – koniecznie przeczytajcie ją swoim pociechom. 😉

Mąka prawdopodobnie powstała ok. 6 000 lat temu, kiedy ludzie nauczyli się efektywnie miażdżyć ziarna pszenicy. W starożytnym Egipcie produkt ten był już powszechny i służył głównie do pieczenia chleba. Pierwszą cywilizacją, która stosowała żarna do produkcji mąki, byli Rzymianie, którzy wsławili się także uprawą zbóż na szeroką skalę. Żarna były tam obracane przez niewolników lub zwierzęta pociągowe, zaś przed początkiem naszej ery mąkę mielono również za pomocą kół młyńskich napędzanych wodą. Przełom nastąpił w XII wieku, gdy wynaleziono wiatraki, które stały się fabrykami mąki. Podczas angielskiej rewolucji przemysłowej nastąpił kolejny krok milowy i właśnie wtedy powstał pierwszy młyn z silnikiem parowym. Jak produkuje się mąkę dzisiaj? Przeczytajcie sami!

Kliknij na obrazki, aby je powiększyć!