Święta z egzotycznym akcentem

26/12/2019

Zimowy czas to doskonała pora na delektowanie się smakami i aromatami, które nadają potrawom „rozgrzewające” przyprawy. Zabierzemy Was w podróż do gorących krajów, z których pochodzą popularne w okresie bożonarodzeniowym przyprawy korzenne!

Cynamon
Mało kto wie, że cynamon to… kora drzewa! Na Cejlonie, Sri Lance, w Indiach i Wietnamie korę z cynamonowca ściąga się na wiosnę i jesień. Paski poddaje się fermentacji, a następnie suszeniu na słońcu, podczas którego kora przybiera dobrze nam znany kształt ruloników. W takiej formie lub jako proszek cynamon trafia na stoły mieszkańców na całym świecie. U nas preferowany jest jako dodatek do słodkości: ciast, kompotów i deserów, choć używany go też do aromatyzowania gulaszu i szynki. Nie wyobrażamy sobie również smaku pierników, grzanego wina czy świątecznego schabu ze śliwkami bez tego pikantnego, trochę ostrego dodatku.

Goździki
To drogocenny dodatek. Na pierwsze plony trzeba czekać aż 20 lat, a wtedy pączki kwiatowe obrywa się, zanurza w gorącej wodzie i suszy. W Tanzanii, która jest największym producentem tej przyprawy, za ich przemycanie z wyspy Zanzibar do dziś grozi kara śmierci. Ze względu na gorzkawy i piekący smak goździki należy ostrożnie dozować. Są nieodzowne przy sporządzaniu sosów i marynat rybnych, zwłaszcza w okresie świątecznym. Piękny korzenny zapach uczynił z nich króla przypraw do herbat, kaw, grzanego wina, ciast piernikowych. Świątecznych gości możemy zaskoczyć własnoręcznie przygotowaną korzenną nalewką z dominującą goździkową nutą.

Kardamon
Pochodzący z zachodniego wybrzeża Półwyspu Indyjskiego kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw na świecie. Jego uprawa wymaga bowiem wielkiej delikatności: torebki z nasionami, które stanowią przyprawę, trzeba obcinać bardzo ostrożnie tak, aby nie pękały. To tłumaczy, dlaczego ceny kardamonu dorównują nieraz cenom najdroższych przypraw świata, czyli szafranu i wanilii. Kardamonem przyprawia się przede wszystkim ciasta na święta Bożego Narodzenia oraz podkreśla smak kiełbas i pasztetów. Aromatyzowana kardamonem kawa to egipski przysmak, który w naszym klimacie idealnie wzmacnia organizm podczas zimowej aury.

Gałka muszkatołowa
Od wieków uznawana jest za… afrodyzjak! Ale ten słodko-gorzki dodatek należy do tych, które powinno się szczególnie dozować, bo w nadmiarze wywołuje… halucynacje. Potrawy najlepiej przyprawiać trąc gałkę na maleńkiej tarce. Mimo swojego egzotycznego pochodzenia, największą popularnością przyprawa cieszy się w Europie, gdzie jest używana, zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań. Doskonale nadają się do poprawiania smaku gulaszu i bigosu oraz do większości potraw z jaj i serów. W okresie zimowym jest tradycyjnie stosowana do ciast, ponczów oraz grzanych win i, obowiązkowo, pasztetów.

Imbir
Charakterystyczne, powyginane kłącze dotarło do Europy już w czasach Fenicjan jako… środek płatniczy. Dopiero z czasem odkryto jego zastosowanie w kuchni. Przyprawa o mocnym, nieco cytrynowym zapachu i korzennym, palącym smaku stosowana bywa do mięs, sosów i ciast. Surowy imbir dodaje potrawom świeżości i pikantności. U nas zdobywa popularność jako składnik pierniczków, ciasteczek imbirowych oraz grzanego wina. Ze względu na właściwości rozgrzewające warto dodać go do herbaty w chłodne dni lub gdy jesteśmy przeziębieni. A dla lubiących kulinarne eksperymenty polecamy go w nowej odsłonie: jako dodatek do śledzi. 😉