Podwieczorek w egzotycznym wydaniu

28/10/2019

Hummus to pasta do smarowania przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie jest to przysmak znany na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Czy Wy już znacie jego wyjątkowy smak?

Hummus może występować w wielu wariantach – jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań. Podstawowymi składnikami zwykle są: ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystkie składniki muszą być razem dokładnie wymieszane. My Wam dziś proponujemy nieco inną wersję hummusu – z burakiem, do posmarowania nim chleba gryczanego. Odważycie się na taki eksperyment kulinarny? 😉