Od kaszy człowiek zdrów

15/10/2019

Drugie śniadanie powinno być zbilansowane i urozmaicone, spożywane regularnie i nie później niż 3–4 godziny od pierwszego śniadania. Które produkty poprawiają zdolność myślenia i koncentracji? Najważniejszym elementem naszego posiłku powinny być produkty składające się z węglowodanów złożonych, np.: pełnoziarnisty chleb, kasze, makaron razowy lub płatki owsiane.

Kasze pod względem wartości odżywczej przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę – „paliwo” potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. Co więcej, w skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Warto je jeść!