Gdy nie lubisz śniadań na słodko…

30/09/2019

Kanapki na śniadanie to nuda? Nic bardziej mylnego! Puśćmy przy ich robieniu wodze fantazji. Użyjmy świeżych składników, np. ziół, dzięki którym jedzenie będzie bardziej apetyczne. Tak naprawdę możecie wymyślić siedem różnych kanapkowych kombinacji i każdego dnia tygodnia jeść inną. A może spróbujecie zrobić własne pasty, np. tuńczykową lub z awokado? To nic trudnego!

Prostą i dobrze wszystkim znaną propozycją na drugie śniadanie w szkole czy pracy są kanapki z warzywami, jajkiem, chudą wędliną lub plastrem sera żółtego, który zawiera dużo wapnia. Pamiętajmy, że najlepsze pieczywo jest z mąki pełnoziarnistej! Koniecznie dodajmy do naszej kanapki warzywa – ogórka, pomidora, paprykę, rzodkiewkę, rukolę lub sałatę. Klasyka, prawda? Jednak kanapki nie muszą być nudne! Przykłady poniżej. 😉