Walczymy z marnowaniem żywności

05/08/2019

Jako firma handlowa zajmująca się głównie żywnością postanowiliśmy walczyć z marnowaniem żywności i już w październiku 2013 roku rozpoczęliśmy przekazywanie nadwyżek jedzenia do lokalnych Banków Żywności. Stale zwiększamy skalę naszego zaangażowania i od jakiegoś czasu mierzymy efekty walki z marnotrawstwem w naszych sklepach. Szczegóły znajdziecie poniżej.

W zeszłym tygodniu uratowaliśmy ponad 54 ton żywności, z czego da się przygotować 128 tysiące posiłków – to jest 27% uratowanej żywności z całości strat.

Najlepsze sklepy w % wartości ratowanej żywności:
– HM Olsztyn – 82%
– SM Nasielsk – 88%
– CHM Grójec – 73%

Najlepsze regiony:
– HM/CHM – Jolanta Makaj – region 06 (38% uratowanej żywności)
– SM – Radosław Słomczewski, Sławomir Krajewski – region 1.5 (52% uratowanej żywności)