Zmniejszamy skalę marnowania żywności

29/07/2019

Chcemy, by do 2020 roku wszystkie nasze sklepy umożliwiły organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności. Na bieżąco mierzymy efekty naszych działań. Jak wyglądały te działania w naszych sklepach w zeszłym tygodniu? Dowiecie się poniżej!

W ubiegłym tygodniu uratowaliśmy ponad 61, ton żywności, z czego da się przygotować 145,5 tysiące posiłków – to jest 30% uratowanej żywności z całości strat.

Najlepsze sklepy w % wartości ratowanej żywności:
– HM Olsztyn – 94%
– SM Warszawa Cyrulików – 89%
– CHM Krasnystaw – 69%

Najlepsze regiony:
– HM/CHM – Jolanta Makaj, region 06 (43% uratowanej żywności)
– SM – Radosław Słomczewski, Sławomir Krajewski, region 1.5 (57% uratowanej żywności)