Nasz ambitny cel – zmniejszenie skali marnowania

22/07/2019

Stale pracujemy nad zmniejszaniem skali marnowania w naszych sklepach, również przekazując nadwyżki żywności potrzebującym. Chcemy, by do 2020 roku wszystkie nasze sklepy umożliwiły organizacjom charytatywnym odbieranie nadwyżek żywności. Na bieżąco mierzymy efekty naszych działań. Co działo się w naszych sklepach w zeszłym tygodniu?

W ubiegłym tygodniu uratowaliśmy ponad 56,5 ton żywności, z czego można przygotować 134 tysiące posiłków – to jest 30% uratowanej żywności z całości strat.

Najlepsze sklepy w % wartości ratowanej żywności:
– HM Olsztyn – 96%
– SM Mińsk Mazowiecki – 84%
– CHM Nisko Lucky – 68%

Najlepsze regiony:
– HM/CHM – Jolanta Makaj, region 06 (42% uratowanej żywności – wzrost o 6% do ubiegłego tygodnia!
– SM – Radosław Słomczewski, Sławomir Krajewski, region 1.5 (57% uratowanej żywności)