Ciągłe zmniejszanie skali marnotrawienia żywości

10/06/2019

Marnowanie żywności to ogólnoświatowy problem. W Polsce, w Tesco powiedzieliśmy marnowaniu stanowcze nie! Pracujemy nad tym, by ograniczyć marnowanie żywności w całym naszym łańcuchu dostaw, edukujemy klientów oraz przekazujemy nadwyżki żywności ze sklepów Bankom Żywności. Poznajcie sklepy, które były najlepsze w tym obszarze w zeszłym tygodniu!

W ubiegłym tygodniu uratowaliśmy ponad 72 tony żywności, z czego można przygotować 171 602 posiłków! To daje 32% uratowanej żywności z całości strat.

Najlepsze sklepy w % wartości ratowanej żywności:
– HM Olsztyn – 94%
– Skierniewice – 90 %
– CGM Sławno South – 77%

Najlepsze regiony:
– HM/CHM – Jolanta Makaj – region 06 (47 % uratowanej żywności)
– SM – Radosław Słomczewski, Sławomir Krajewski – region 1.5

Więcej informacji znajdziecie tutaj.