Naturalnie, że grillujemy w stylu zero waste!

13/05/2019

Spotkanie przy grillu to dobra okazja, by porozmawiać z bliskimi i znajomymi o… niemarnowaniu żywności i idei „zero waste”. Tak, nie przesłyszeliście się! To dla nas niezwykle ważne kwestie, od lat działamy w tym obszarze i chcemy edukować Polaków, jak ograniczyć marnotrawienie produktów spożywczych oraz użycie plastikowych sztućców czy talerzy. Warto pamiętać o tym podczas biesiadowania w większym gronie, a wiosną i latem nie zabraknie nam ku temu okazji.

Jak zorganizować grilla Zero Waste? Poniżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek:

1. Przygotowanie planu działania i menu
Na początku zaplanujcie menu i zastanówcie się, co podacie oraz ile osób zaprosicie na imprezę. Odpowiednie planowanie, przygotowywanie (a potem przechowywanie) jedzenia może nam pomóc w niemarnowaniu żywności i… zaoszczędzeniu pieniędzy. Jeżeli organizujecie grilla poza domem, zróbcie listę rzeczy do zabrania. Chyba nikt z nas nie lubi czegoś niepotrzebnie dźwigać. 😉

2. Grill w stylu „street food”
Przed urządzaniem grilla policzcie, ile porcji mięsa czy warzyw będziecie potrzebować dla swoich gości, dzięki czemu unikniecie wyrzucania nadwyżek jedzenia i utraty pieniędzy. Przygotujcie także potrawy, które nie wymagają użycia sztućców, np. hamburgery. Zachęcamy Was także do zrezygnowania z jednorazowych naczyń, zadbania o talerze, kubki i sztućce wielokrotnego użytku oraz dołączenia do naszego zobowiązania.

3. Odpowiednie zagospodarowanie resztek jedzenia z grilla
Resztkom grillowanych mięs i warzyw można dać „drugie życie” i przygotować z nich pyszne potrawy! Dla przykładu – mięso mielone z grilla w formie hamburgerów czy zupy to świetny sposób na uniknięcie marnowania żywności. Już niedługo zdradzimy Wam dwa kolejne przepisy na dania z resztek jedzenia – letnią kapustę z grillowanym mięsem oraz zapiekankę mięsno-warzywną. Włączcie kreatywność w kuchni! 😉