Grillowe czary-mary!

09/05/2019

W Tesco przykładamy wagę do problemu marnotrawienia żywności, dlatego podejmujemy różne działania „zero waste”. Przy okazji trwającego sezonu grillowego chcemy przedstawić Wam pomysły, jak możecie wykorzystać produkty, które zostały po biesiadowaniu przy grillu, przygotowując z nich nowe, przepyszne potrawy. Wybierzcie smaczne gotowanie bez zbędnego marnowania i odpadów!

Wiosną szczególnie jesteśmy chętni do eksperymentowania w kuchni, zwłaszcza do tworzenia nowych potraw. Dziś przedstawiamy Wam pierwszy przepis na danie zero waste z grilla. Spróbujcie sami! 😉

Meksykańska zupa z mięsem mielonym
(opcjonalnie z chrupiącą tortillą)

Składniki:
3 cebule
pęczek selera naciowego
2 papryki czerwone słodkie z grilla
1–2 łyżki kminu rzymskiego
2 puszki pomidorów bez skórek w puszce typu pelati
grillowane resztki burgerów lub innych kawałków mięsa
3 papryki chili
1 puszka czerwonej fasoli w puszce
3 kolby kukurydzy świeżej grillowanej albo 2 puszki kukurydzy
pęczek świeżej kolendry
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2–3 tortille z opakowania
śmietana (łyżeczka na miskę gotowej zupy do dekoracji)

Przygotowanie:
Seler naciowy pokrój na około centymetrowe kawałki, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Całość przesmaż na oleju z przyprawami, a gdy się lekko zrumieni, dodaj pomidory z puszki i gotuj aż odparuje o 1/3.
Jeśli zostało Ci zgrillowane mięso i papryki, dodaj je z posiekanym chili do selera i pomidorów, gotuj 10 minut. Jeśli masz surowe, nie grillowane mięso i warzywa, przesmaż je, zanim zalejesz pomidorami, gotuj około 10 min.
Następnie wrzuć fasolę i obraną grillowaną kukurydzę lub ewentualnie kukurydzę z puszki. Gotuj 15 minut. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę bulionu albo wody. Dodaj posiekaną kolendrę i dopraw solą i pieprzem.
Tortillę wrzuć na grilla lub do piekarnika, a gdy się przypiecze, połam na kawałki. Zupę nałóż do misek i posyp tortillą. Połóż łyżeczkę kwaśnej śmietany na każdej zupie.