Tagliatelle Aglio Olio z papryką i rukolą

06/02/2019

Nasze makarony wytwarzane są od pokoleń przez włoskie firmy rodzinne i powstają z pszenicy durum. Makaron Tagliatelle z papryką i rukolą przeniesie Cię wprost do słonecznej Italii!

Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 4

Składniki:
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli

Tagliatelle:
300 g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
½ czerwonej papryki
pełna garść rukoli
150 g startego parmezanu
pieprz
sól

Przygotowanie:
1. Pokrój cytrynę na plasterki i pozostaw w gotującej się wodzie na 2 minuty, a następnie wyciągnij je z wody i osusz.
2. Posmaruj cytryny olejem, dodaj sól i rozłóż na blasze do pieczenia. Pozostaw na 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po upieczeniu cytryn, odstaw je na bok.
3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Pokrój czosnek na plasterki i smaż je w głębokiej patelni przez 2 minuty na rozgrzanej oliwie.
5.Przełóż na patelnię makaron, dodaj rukolę oraz ser. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj resztę składników, wymieszaj ponownie.
6. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
7. Podawaj na głębokich talerzach, dekorując makaron pieczonymi plasterkami cytryny.