Mandarynkowa tarta

09/01/2019

Zapytaj kogoś, kto w tym momencie siedzi najbliżej Ciebie, jakie owoce kojarzą mu się z zimą. Najpewniej wskaże pomarańcze, mandarynki lub klementynki. W Tesco znajdziesz szeroki asortyment starannie wyselekcjonowanych cytrusów. Więcej pisaliśmy o nich tutaj.

Składniki:
CIASTO: 200 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, jajko
KREM: 350 g serka mascarpone, 100 g białej czekolady, sok wyciśnięty z 2 mandarynek, 4 duże mandarynki

Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wysyp na blat, dodaj oba cukry, jajko i pokrojone w kostkę masło, a następnie szybko posiekaj wszystkie składniki nożem, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Zagnieć je na jednolitą masę, formując kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, dokładnie wyklejając nim boki i dno naczynia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuj jego dno widelcem, przykryj je papierem i dociąż suchym grochem lub kaszą. Piecz ok. 10 minut, po czym pozbądź się obciążenia. Zapiekaj jeszcze przez 15 minut, aż spód lekko się zrumieni.
3. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zmiksuj z mascarpone w wysokim naczyniu. Na koniec dodaj sok mandarynkowy i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód. Całość udekoruj starannie obranymi cząstkami mandarynek.

Wskazówka:
Mandarynki w przepisie możesz bez obaw zamienić na klementynki lub pomarańcze. Bardzo dobrym pomysłem jest również połączenie tych trzech cytrusów. Wykorzystując owoce o różnych wielkościach i kształtach uzyskasz ciekawy efekt dekoracyjny!