Odwrócone ciasto cytrusowe

05/12/2018

Zainspirowani odwróconym jabłecznikiem, postanowiliśmy przygotować dla Was cytrusowe ciasto do góry nogami. Efekt naszych starań jest iście soczysty i pełen barw. Więcej o naszym cytrusach pisaliśmy tutaj.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcje: 20

Składniki:
300 g mąki
4 jajka
200 g brązowego cukru
50 g białego cukru
125 g masła
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
100 g masła
szczypta soli
owoce cytrusowe

Przygotowanie:
1. Wysmaruj blachę do pieczenia masłem i obsyp białym cukrem.
2. Obierz owoce i potnij na okrągłe plasterki. Umieść je blisko siebie na blasze.
3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
4. Ubij całe jajka na pianę, dodaj brązowy cukier i ubijaj przez 5 minut.
5. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
6. Podgrzej w garnku mleko, dodaj masło i rozpuść je. Wlej mieszankę do ciasta, wymieszaj i rozprowadź po rozłożonych cytrusach.
7. Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz przez 45 minut.
8. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na 20 minut, następnie wyjmij z formy, obracając cytrusami do góry i pokrój na kawałki.