Sprytne sposoby na niemarnowanie

14/11/2018

Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile żywności wyrzucamy każdego dnia – od resztek niezjedzonych posiłków po produkty, które już się zepsuły. Planowanie, przygotowywanie i odpowiednie przechowywanie jedzenia może pomóc w niemarnowaniu żywności i zaoszczędzeniu pieniędzy. W ramach programu „Od uprawy do potrawy” edukujemy dzieci także w tym zakresie. Jesteście ciekawi, jak prawidłowo przechowywać żywność, planować zakupy czy ugotować coś z resztek! To dziecinnie proste! 😉

Ze względu na swój ogromny finansowy, środowiskowy i społeczny wpływ, walka z marnowaniem żywności to nasz priorytet. Naszym celem jest niemarnowanie żadnej nadającej się do spożycia żywności i zachowanie jej dla tych, którzy są w potrzebie. Każdy z nas może też starać się ograniczyć
marnowanie jedzenia w domu. Zamiast wyrzucać produkty, które nie wydają nam się już przydatne, poszukajmy sposobów na ich wykorzystanie. Dobrym pomysłem może być poniższy przepis na kopytka. 🙂