Sosy i masło ziołowe do steków

31/10/2018

Sos do steku to przysłowiowa wisienka na torcie. A dla tych, którzy lubią bogactwo smaków, proponujemy również ziołowe masło.

Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut

SOS Z KOLOROWEGO PIEPRZU
Składniki:
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka masła
1 szalotka
250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę.
2. Dodaj pieprz i podgrzewaj na patelni aż szalotka nabierze aromatu.
3. Wlej śmietankę i zaczekaj aż nieco odparuje.

SOS GRZYBOWY
Składniki:
1 szklanka pieczarek w plasterkach
1 szalotka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml śmietanki 30%
1 liść laurowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby pokrój na kawałki, cebulę drobno posiekaj.
2. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim cebulę. Dodaj mąkę i smaż, aż nabierze różowej barwy.
3. Zalej beszamel śmietaną, dodaj posiekane grzyby, liść laurowy, sól i pieprz, oraz w razie potrzeby inne przyprawy. Następnie gotuj.
Wskazówka: Zamiast na maśle, możesz ugotować sos na tłuszczu ze steku.

SOS ŻURAWINOWY
Składniki:
100 g kompotu żurawinowego lub dżemu
1 goździk
3 suszone jałowce
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Podsmaż masło na patelni i dodaj żurawinę, goździk i mieszaj, aż zgęstnieje.
2. Usuń goździk i wymieszaj sos.

SOS ŚLIWKOWY
Składniki:
100 g dżemu śliwkowego
1 łyżeczka masła
250 ml bitej śmietany
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Roztop masło na patelni, dodaj dżem i rozpuść go.
2. Dodaj ubitą śmietanę, szczyptę cynamonu i gotuj, aż zgęstnieje.

MASŁO ZIOŁOWE
Składniki:
125 g masła
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka szczypiec
½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Wyjmij masło z lodówki i pozostaw aż zmięknie.
2. W tym czasie poszatkuj zioła. Możemy je również wymieszać z innymi, według upodobań.
3. Wymieszaj masło z ziołami, solą, sokiem z cytryny i owiń w folię spożywczą jak tykwę lub umieść w małych miseczkach.
4. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wskazówka: Umieść masło w foremkach na muffiny. Później wystarczy je odwrócić i obserwować, jak znika w steku. Możesz również użyć go do ziemniaków.