Burgery Tomka dla prawdziwych fanów

07/05/2018

Tomek i jego przyjaciele lubią piłkę nożną… i dobre jedzenie. Tomek przygotował dziś dla wszystkich domowe burgery z wysokiej jakości mięsa mielonego. Poda je w chrupiących bułkach z karmelizowanym miodem. I chociaż sam dziś zbyt często nie gra, nie żałuje. Nie ma nic lepszego od kibicowania dzieciom w gronie najlepszych kolegów… i przy najlepszym jedzeniu.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego, 4 kajzerki, 1 pęczek natki pietruszki, 1 szalotka, 4 jajka, garść rukoli, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, miód, pestki dyni, sól, pieprz, 100 g majonezu, 1 pęczek szczypiorku, 50 g ogórków kiszonych, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z ogórków kiszonych

Przygotowanie:
Mięso na burgery: mieszamy w misce drobno posiekaną szalotkę i natkę pietruszki razem z mięsem mielonym. Dodajemy pieprz i jeszcze raz mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy z mięsa burgery o średnicy kajzerki i wadze ok. 120 g każdy. Smażymy na grillu rozgrzanym do ok. 200-230 st. C. Uwaga – mięso solimy dopiero pod koniec, kiedy burgery są już prawie
gotowe. Jeśli dodamy sól wcześniej, sos z mięsa wypłynie i burgery będą suche. Po usmażeniu mięso musi odpocząć ok. 4 minuty.
Dodatki: płuczemy i suszymy sałatę. Kroimy czerwoną i żółtą paprykę na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i grillujemy. Kroimy kajzerki wzdłuż. Mieszamy miód z solą i smarujemy delikatnie wierzch bułek. Grillujemy, aż do zarumienienia. Następnie umieszczamy dolne części bułek na grillu, uciętą stroną do góry i ostrożnie podgrzewamy. Smażymy jajka na patelni do momentu, aż białko będzie ścięte, ale żółtko jeszcze trochę rzadkie.
Sos: mieszamy w misce posiekany szczypiorek i ogórki kiszone razem z majonezem. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 łyżki soku z ogórków kiszonych i łyżeczkę cukru. Całość odstawiamy do lodówki. Na bułkach rozsmarowujemy przygotowany sos i układamy resztę składników w dowolnej kolejności. Podpowiadamy, jak można to zrobić: na samym dole kładziemy mięso, potem kolejno grillowaną paprykę, jajko i liście rukoli. Całość przykrywamy drugą połową bułki polaną skarmelizowanym miodem. Na koniec wierzch bułki obsypujemy pestkami dyni i gotowe!

Wskazówka:
Karmelizowany miód na górnej części bułki nadaje przyjemnie słodkawy smak i pozwala przyklejać nasiona dyni.

Przepis w formie video na to pyszne danie znajdziesz na www.tesco.pl.