Jak codzienna dieta może wspomagać naszą odporność?

09/10/2017

 

Przyszła jesień, a wraz z nią coraz krótsze i, niestety, coraz bardziej deszczowe, pochmurne dni. W tym czasie nietrudno się zaziębić, więc warto wcześniej pomyśleć o odpowiedniej ochronie zdrowia. Wiecie, że sprawność naszego układu odpornościowego zależy także między innymi od … sposobu odżywiania się?

W okresie jesiennym znacząco spada nasza odporność. Aby ją wzmocnić, eksperci i lekarze zalecają dbać o aktywność fizyczną, korzystać z naturalnych produktów, jak wyciągi z owoców i napary ziołowe, a także zdrowo się odżywiać. Na infekcje narażone są szczególnie dzieci i osoby starsze, a także osoby z upośledzoną odpornością organizmu lub niedożywione. Liczne badania sugerują, że zarówno niedobór energii, jak i jej nadmiar w diecie obniżają odporność człowieka. Co więcej, właściwie wszystkie elementy naszego pożywienia są po części odpowiedzialne za prawidłową pracę układu odpornościowego i najlepsze efekty osiągniemy, stosując prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę. W okresie jesienno-zimowym także możemy komponować atrakcyjne i zbilansowane posiłki, uwzględniając zasadę różnorodności produktów! Jak się odpowiednio odżywiać jesienią? Tego dowiecie się z broszury LUX MED, którą znajdziecie poniżej.